عوارض IUD برای خانمها
در مورد استفاد از آییودی چه میدانید؟ آیا استفاده از این روش برای جلوگیری از بارداری عوارضی به همراه دارد؟ شایعترین عوارض IUD در خانمها چیست؟ به نظر شما علت اصلی عوارض استفاده از این روش چیست؟ آیا میتوان با استفاده از راهکارهای مناسب از بروز چنین مشکلات و عوارضی جلوگیری کرد؟ بهتر است با ما همراه شوید تا اطلاعات مناسبی در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم.
در حال حاضر یکی از بهترین روشهایی که خانمها به عنوان روش غیرهورمونی برای جلوگیری از بارداری استفاده میکنند، استفاده از آییودی است. این دستگاه اگر به درستی در بدن جایگذاری شود، میتواند از بارداری شدن به مدت 5 الی 10 سال در خانمها جلوگیری نماید. از سوی دیگر این روش بازگشتپذیر بوده و خانمها در هر زمانی که قصد داشته باشند مجددا باردار شوند، میتوانند دستگاه آییودی را از بدن خود خارج کرده و بارداری را تجربه نمایند.
با وجود تمامی مزایای استفاده از IUD اما، عوارض IUD را نباید نادیده گرفت. برخی این عوارض شایع هستند؛ یعنی در بیشتر خانمهایی که از IUD استفاده میکنند مشاهده میشود. در حالی که برخی دیگر از آنها شایع نبوده و ممکن است به دلیل عدم تجربه کافی پزشک در نحوه گذاشتن دستگاه برای خانمها پیش آید. در ادامه ما به بررسی هر یک از این عوارض پرداختهایم.
شایعترین عوارض استفاده از آییودی
از مهمترین و شایعترین عوارضی که استفاده از دستگاه آییودی ممکن است برای خانمها به همراه داشته باشد، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
-
خونریزی نامنظم و لکهبینی بین دورههای قاعدگی
بیشتر خانمها معمولا با استفاده از این دستگاهها، شاهد خونریزی و لکهبینی خواهند بود، که این عارضه بعد از 2 الی 3 ماه اول، خود به خود برطرف میشود. اما در صورتی که ادامهدار باشد، لازم است فرد حتما به متخصص زنان در این زمینه مراجعه کند.
-
افزایش خونریزی و درد بیشتر در زمان قاعدگی
از دیگر عوارض IUD که بسیار شایع است، باید به خونریزی و درد بیشتر در زمان قاعدگی اشاره کرد. البته این عارضه هم کوتاه مدت بوده و بعد از 2 الی 3 ماه بعد از کارگذاری دستگاه، برطرف خواهد شد. البته افرادی که نیاز دارند این مشکل را درمان کنند، میتوانند زیر نظر پزشک متخصص از داروهایی همچون مفنامیکاسید و ایندومتاسین به صورت روزانه 3 یا 2 بار استفاده کنند.
-
افزایش ترشحات واژینال
خانمهای بسیاری وجود دارند که پس از کارگذاری دستگاه IUD، معمولا با افزایش ترشحات واژینال مواجه میگردند. این دسته از افراد لازم است حتما به پزشک زنان مراجعه کرده و زیر نظر ایشان درمان خود را آغاز کنند. اصولا این نوع ترشحات بدبو بوده و با خارش و سوزش همراه هستند. پس مشکلات زیادی را هم برای خانمها به وجود میآورند.
مهمترین و حساسترین عوارض IUD
در کنار عوارض شایعی که بیان نمودیم، برخی از عوارض استفاده از دستگاه آییودی هم وجود دارند که بسیار مهم و حساس هستند. از جمله این عوارض لازم است به موارد زیر اشاره نماییم:
سوراخ شدن و آسیب دیدن رحم
از مهمترین عوارضی که میتوانیم برای استفاده از دستگاه آییودی بیان کنیم، سوراخ شدن و یا آسیب رساندن به رحم در زمان کارگذاری است. این زخمهایی که بعد از کارگذاشتن دستگاه در رحم ایجاد میشود، ممکن است باعث بروز مشکل ناباروری گردد. اما استفاده از خود دستگاه، به هیچ عنوان ناباروری را برای خانمها به همراه نخواهد داشت.
بارداری خارج از رحم
خانمهایی که از دستگاه آییودی استفاده میکنند، احتمال باردار شدن آنها بسیار پایین است. اما در صورتی که بارداری رخ دهد، احتمال بارداری خارج از رحم بسیار بالا خواهد بود. در این حالت فرد باید سریعا به پزشک متخصص زنان مراجعه نماید. زیرا این مسئله میتواند سلامت مادر را به خطر اندازد. میتوان برای کسب اطلاع در خصوص علائم بارداری خارج از رحم، از پزشکان متخصص مشاوره دریافت کرد.
خارج شدن خود به خود دستگاه IUD
یکی از عوارض IUD که کمتر از 1% احتمال دارد رخ دهد، خارج شدن دستگاه آییودی از محل جایگذاری شده است. میتوان این مسئله را به راحتی از طریق جابجا شدن نخ آییودی متوجه شد. سپس با مراجعه به پزشک آن را برطرف کرده و جابجایی دستگاه را درست کرد.
بروز بیماریهای التهابی در ناحیه لگن
عوارض IUD در خانمهایی که پیش از گذاشتن دستگاه مشکلات واژینیت خود را برطرف نکردهاند، در ناحیه لگن بیشتر نشان داده میشود. حتی اگر دستگاه در زمان کارگذاری در واژن استریل نشده باشد هم، این مشکل را ایجاد خواهد کرد. البته این عارضه بعد از 20 روز در بدن مشاهده میشود. حتما باید در صورت بروز چنین مشکلی سریعا به متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد.
برقراری رابطه جنسی بعد از گذاشتن دستگاه IUD
دخول نزدیکی بعد از گذاشتن IUD، ممکن است برای برخی از زوجین ناراحت کننده باشد. زیرا در زمان نزدیکی همسر ممکن است وجود نخ آییودی را احساس کند. برای برطرف کردن این مشکل، میتوان به پزشک متخصص مراجعه نمود تا یک راه حل برای این مسئله یافت.
عوارض IUD بعد از برداشتن دستگاه
تمامی مواردی که پیش از این بیان نمودیم، از جمله عوارضی بودند که دستگاه در بدن کار گذاشته شده بود. اما برخی از خانمها ممکن است بعد از برداشتن دستگاه هم با برخی عوارض مواجه شوند. البته این عوارض چندان شدید نیستند. اما با این حال در بسیاری از خانمها ممکن است دیده شود.
احساس درد کم و خونریزی خفیف از جمله عوارض بعد از برداشتن دستگاه IUD از بدن هستند، که بعد از مدت زمان کوتاهی هم برطرف خواهند شد. از این رو این عوارض ناراحت کننده و حساس نیستند و میتوان به راحتی از آنها گذشت.
گذاشتن آییودی در چه شرایطی ضرر دارد؟
خانمهایی که دارای شرایط زیر باشند، بیشتر با عوارض IUD مواجه خواهند شد. زیرا این شرایط، خود ایجاد کننده عوارض استفاده از دستگاه آییودی خواهند بود. این شرایط عبارتند از:
- شک یا اطمینان از بارداری
- داشتن رحم با شکل غیرطبیعی
- بروز اختلالات انعقادی
- سابقه بیماری التهابی لگن( PID) داشتن و بستری شدن در بیمارستان
- نقص در سیستم ایمنی بدن
- خونریزی واژینال بدون هیچ علت مشخصی
- بیماری ویلسون و یا حساسیت داشتن به مس( در دستگاههای IUD دارای مس)
- کمخونی شدید یا خونریزی شدید قاعدگی( دفع لخته)
- فیبرومی که منجر به تغییر شکل و اندازه حفره رحم شود
- شک در وجود بدخیمی رحم و یا دهانه رحم( سرویکس)
- و موارد دیگر