عمل لاپاروسکوپی زنان

عمل لاپاروسکوپی زنان

عمل لاپاروسکوپی زنان، یک جایگزین برای عمل جراحی باز است. در این عمل، از لاپاراسکوپ برای بررسی داخل ناحیه لگن زنان استفاده می‌شود و اغلب، نیاز به یک برش بزرگ دارد. لاپاراسکوپ یک تلسکوپ باریک و نورانی است. این به پزشک اجازه می‌دهد تا درون بدن شما را ببیند.

لاپاروسکوپی تشخیصی می‌تواند تعیین کند که آیا شما شرایطی مانند اندومتریوز یا فیبروم دارید یا خیر. همچنین می‌تواند نوعی درمان باشد. با ابزارهای کوچک، پزشک شما می‌تواند انواع جراحی از قبیل (1) برداشتن کیست تخمدان؛ (2) بستن لوله‌ها (که یک روش پیشگیری از بارداری است)؛ و (3) هیسترکتومی، را انجام دهد.

لاپاروسکوپی زنان معمولاً زمان بهبودی کوتاه‌تری را نسبت به جراحی باز دارد. همچنین اسکارهای کوچکتری را به جای می‌گذارد. یک متخصص زنان، جراح عمومی یا هر نوع پزشک متخصص دیگر، ممکن است این روش جراحی را مورد استفاده قرار دهد.

دلایل انجام لاپاروسکوپی زنان

این روش، می‌تواند برای تشخیص، درمان یا هر دو، به کار گرفته شود. یک روش تشخیصی لاپاروسکوپی، گاهی اوقات می‌تواند به درمان تبدیل شود. برخی از دلایل لاپاروسکوپی تشخیصی عبارتند از:

  1. درد لگن غیرقابل توضیح
  2. ناباروری غیرقابل توضیح
  3. سابقه عفونت لگن

شرایطی که ممکن است با استفاده از لاپاروسکوپی زنان تشخیص داده شوند، عبارتند از:

  • اندومتریوز
  • فیبروئید رحم
  • کیست یا تومور تخمدان
  • حاملگی خارج رحمی
  • آبسه لگن یا چرک
  • چسبندگی لگن یا بافت اسکار دردناک
  • ناباروری
  • بیماری التهابی لگن
  • سرطان‌های مربوط به بارداری

برخی از انواع مختلف درمان لاپاروسکوپی زنان، عبارتند از:

  • هیسترکتومی یا برداشتن رحم
  • برداشتن تخمدان‌ها
  • برداشتن کیست تخمدان
  • برداشتن فیبروم
  • مسدود کردن جریان خون به فیبروم
  • فرسایش بافت آندومتر، که یک درمان برای اندومتریوز است
  • حذف چسبندگی
  • معکوس کردن یک جراحی پیشگیری از بارداری به نام بستن لوله‌ها
  • روش برچ برای درمان بی‌اختیاری
  • تعلیق طاق برای درمان افتادگی رحم

خطرات و عوارض احتمالی عمل لاپاروسکوپی زنان

تحریک پوست و عفونت مثانه، از عوارض جانبی رایج در لاپاروسکوپی زنان است. امکان بروز عوارض جدی‌تر، نادر است؛ در هر صورت، این دسته از عوارض لاپاروسکوپی، عبارتند از:

  1. آسیب به رگ‌های خونی شکمی، مثانه، روده، رحم و سایر ساختارهای لگنی
  2. آسیب عصبی
  3. عکس‌العمل‌های آلرژیتیک
  4. چسبندگی ها
  5. لخته شدن خون
  6. مشکلات ادرار کردن

شرایطی که خطر بروز عوارض را افزایش می‌دهد، عبارتند از:

  • سابقه جراحی قبلی در ناحیه شکم
  • چاقی
  • لاغری بیش از حد
  • آندومتریوز شدید
  • عفونت لگن
  • بیماری مزمن روده

گازی که برای پر کردن حفره شکمی استفاده می‌شود، در صورت ورود به رگ‌های خونی، می‌تواند عوارضی را موجب شود. در طی دوران نقاهت بعد از عمل جراحی، به بدن خود، توجه زیادی داشته باشید. هر گونه عوارض جانبی که تجربه می‌کنید، یادداشت کنید و با پزشک خود در میان بگذارید.

اقدامات قبل از عمل لاپاروسکوپی زنان

آماده‌سازی برای جراحی لاپاروسکوپی زنان، بستگی به نوع جراحی دارد. ممکن است قبل از جراحی، به آزمایش‌های تصویربرداری نیاز داشته باشید، یا ممکن است پزشک به شما، دستور ناشتا بودن یا تنقیه بدهد.

در مورد هر دارویی که مصرف می‌کنید، پزشک خود را در جریان بگذارید. این موارد، شامل داروها و مکمل‌های بدون نسخه نیز می‌شود. ممکن است لازم باشد قبل از عمل لاپاروسکوپی زنان، مصرف آن‌ها را متوقف کنید.

از یکی از دوستان خود بخواهید که بعد از عمل جراحی، همراه شما باشد و شما را تا منزل برساند. شما اجازه نخواهید داشت خودتان رانندگی کنید.

عمل لاپاروسکوپی زنان

نحوه انجام عمل با لاپاراسکوپ

این روش جراحی تقریباً همیشه تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود؛ این بدان معنی است که شما برای جراحی لاپاروسکوپی، بیهوشی عمومی دریافت می‌کنید. با این حال، امکان دارد که بتوانید در همان روز، به خانه بروید.

هنگامی که به خواب می‌روید، یک لوله کوچک به نام کاتتر برای جمع آوری ادرار به شما وصل می‌شود. یک سوزن کوچک برای پر کردن شکم شما با گاز دی اکسید کربن استفاده می‌شود. این گاز، دیواره شکم را از اندام‌ها دور نگه می‌دارد و خطر آسیب به آن‌ها را کاهش می‌دهد.

جراح شما یک برش کوچک در ناف شما ایجاد می‌کند و لاپاراسکوپ را وارد می‌کند که تصاویر را به صفحه نمایش منتقل می‌کند. این کار به پزشک شما دید واضحی از اندام‌های شما می‌دهد.

مرحله بعدی، بستگی به نوع جراحی دارد. برای جراحی نوع تشخیصی، پزشک شما ممکن است نگاهی بیندازد و در صورت نیاز به جراحی، برش‌های دیگری ایجاد می‌شود. ابزارهای جراحی، از طریق این سوراخ‌ها وارد می‌شوند. سپس جراحی با استفاده از لاپاراسکوپ به عنوان یک ابزار راهنما، انجام می‌شود.

پس از پایان عمل لاپاروسکوپی زنان، تمامی ابزارها برداشته می‌شوند. برش‌ها با بخیه بسته می‌شوند؛ سپس باندپیچی می‌شوند و شما به ریکاوری فرستاده می‌شوید.

روند بهبودی عمل لاپاروسکوپی

پس از پایان عمل، پرستاران علائم حیاتی شما را تحت نظر خواهند داشت. تا زمانی که بیهوشی به طور کامل، از بین برود، در اتاق ریکاوری خواهید ماند. تا زمانی که خودتان نتوانید ادرار کنید، همچنان تحت مراقبت هستید. مشکل در ادرار کردن، یکی از عوارض جانبی احتمالی استفاده از کاتتر می‌باشد.

زمان بهبودی متفاوت است. بستگی به این دارد که چه روشی انجام شده است. ممکن است چند ساعت پس از جراحی لاپاروسکوپی، زنان آزادانه به خانه بروید. همچنین ممکن است مجبور شوید یک یا چند شب در بیمارستان بمانید.

پس از عمل جراحی لاپاروسکوپی، ناف شما ممکن است حساس شود. ممکن است بر روی شکم شما، کبودی به وجود آمده باشد. گاز دی اکسید کربن مورد استفاده می‌تواند سینه، شکم و شانه‌های شما را به درد آورد. همچنین این احتمال وجود دارد که در بقیه روز، احساس تهوع داشته باشید.

قبل از رفتن به خانه، پزشک دستورالعمل‌هایی را به شما در مورد نحوه مدیریت عوارض جانبی احتمالی می‌دهد. پزشک برای جلوگیری از بروز عفونت، ممکن است برای شما، داروهای ضد درد یا آنتی بیوتیک تجویز کند.

بسته به نوع جراحی لاپاروسکوپی، ممکن است به شما گفته شود که چند روز یا چند هفته بعد از عمل، استراحت کنید. بازگشت به فعالیت‌های عادی، ممکن است یک ماه یا بیشتر طول بکشد. با این حال، بعد از عمل لاپاروسکوپی، در صورتی که هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، باید با پزشک خود تماس بگیرید:

  • درد شدید در شکم
  • تهوع و استفراغ طولانی‌مدت
  • تب 101 درجه فارنهایت یا بالاتر
  • چرک یا خونریزی قابل توجه در محل برش جراحی
  • درد در هنگام ادرار یا حرکات روده

نتایج حاصل از جراحی لاپاروسکوپی، معمولاً رضایت‌بخش است. فناوری لاپاروسکوپی، به جراح اجازه می‌دهد تا بسیاری از مشکلات و شرایط پزشکی را به راحتی، مشاهده و تشخیص دهد. مدت زمان نقاهت نیز در مقایسه با جراحی باز، کوتاه‌تر می‌باشد.

جمع‌بندی

زمانی، انجام بسیاری از جراحی‌های زنان، به برش‌های بزرگ و دوره‌های نقاهت طولانی نیاز داشتند؛ اکنون می‌توانند با استفاده از تکنیک‌های کم‌تهاجمی از قبیل لاپاروسکوپی، انجام شوند. تکنیک جراحی لاپاروسکوپی زنان، با استفاده از ابزارهای پیشرفته، روش‌های پیچیده‌ای را از طریق برش‌های کوچک، به منظور کاهش درد، سرعت بخشیدن به روند بهبودی و پیشرفت نتایج زیبایی، مورد استفاده قرار می‌دهد.

سؤال‌های متداول

  1. مزایای انجام لاپاروسکوپی زنان چیست؟

برش‌های کوچکتر درد کمتری دارند. در نتیجه، شاهد کاهش نیاز به داروهای ضد درد، زمان بهبودی کوتاه‌تر و نتیجه، زیبایی بهتر هستیم. بیماران زمانیکه احساس آمادگی کنند، می‌توانند غذا بخورند و جای زخم داخلی، کمتر است.

  1. خطرات جراحی لاپاروسکوپی چیست؟

خطرات برای انجام این روش جراحی، مشابه با عمل جراحی باز است. همیشه این احتمال وجود دارد که جراح نتواند این عمل را با لاپاروسکوپی، تکمیل کند و نیاز به برش‌های بزرگتری باشد. این خطرات، مواردی از قبیل خونریزی، عفونت، آسیب به مثانه، روده، عروق خونی و حالب کوچک هستند.

  1. انجام عمل با لاپاروسکوپ، چقدر طول می‌کشد؟

روش لاپاروسکوپی ممکن است بین 30 دقیقه برای یک روش تشخیصی ساده و حداکثر بین 3 تا 4 ساعت برای یک روش سرطان پیچیده، طول بکشد. بیمارانی که سابقه چسبندگی رحم دارند روند جراحی طولانی‌تری را خواهند داشت. به طور متوسط، یک عمل هیسترکتومی لاپاروسکوپی، حدود 90 دقیقه، به طول می‌انجامد.

  1. چه نوع جراحی‌هایی را می‌توانیم از طریق لاپاروسکوپی انجام دهیم؟

جراحی لاپاروسکوپی، تقریباً به هر نوع عمل جراحی که معمولاً با یک برش بزرگ (لاپاروتومی) انجام می‌شود، این امکان را می‌دهد تا با برش‌های کوچک (معمولاً کمتر از 1 سانتی‌متر) انجام شود. لاپاروسکوپی زنان، برای تشخیص مشکلاتی مانند کیست، چسبندگی، فیبروم و اندومتریوز، استفاده می‌شود؛ همچنین با موفقیت، برای حذف برخی از سرطان‌ها (به عنوان مثال سرطان رحم) و غدد لنفاوی، به کار برده می‌شود.

  1. آیا می‌توانیم همزمان با عمل لاپاراسکوپ، اقدامات دیگری را نیز انجام دهیم؟

بله؛ این عمل می‌تواند همزمان با برخی از عمل‌های جراحی، از قبیل جراحی مثانه برای درمان بی‌اختیاری، انجام شود.

  1. مدت زمان بهبودی بعد از جراحی لاپاروسکوپی زنان چقدر است؟

این مدت زمان، معمولاً بر اساس نوع جراحی و از فردی به فرد دیگر، متفاوت است. اکثر بیماران به مدت یک هفته بعد از انجام جراحی لاپاروسکوپی زنان، به مصرف داروهای مسکن نیاز دارند. ممکن است به شما توصیه شود که به مدت 4 تا 6 هفته، از رابطه جنسی، حمام کردن، دوش کردن، ورزش‌های شدید یا بلند کردن اجسام سنگین، خودداری کنید. اکثر بیماران می‌توانند بعد از دو هفته، به سر کار خود بازگردند؛ مشروط بر اینکه کارشان از نظر فیزیکی سخت نباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انجمن متخصصین زنان و زایمان ایران انجمنی است صنفی، علمی، غیرسیاسی و غیر انتفاعی که در جهت ارتقا سطح علمی متخصصین زنان و زایمان و نازایی کشور فعالیت میکند. این انجمن از سال ۱۳۸۱ به طور رسمی به ثبت رسیده است و تا کنون پنج دوره انتخابات برگزار نموده است.

لینک های مرتبط

© کپی رایت ۱۴۰۳-۱۴۰۲